33. Kőrösi Csoma Sándor Napok

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület harmincharmadik alkalommal rendezi meg névadója emlékére a Csoma Napokat, idén rendhagyó módon május 4-6-a között. A Kovásznán és Csomakőrösön zajló rendezvény képzőművészeti tárlattal, tudományos ülésszakkal, kulturális műsorokkal várja a vendégeket szerte a nagyvilágból. A rendezvény, melyet megtisztel jelenlétével Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere, és Ráduly István, Kovászna megye kormánymegbízottja, Kovászna város önkormányzatának kiemelt kulturális programja, társszervezője Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Megye Művelődési Központja, fővédnöke Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

Csütörtökön a Napok elsőként kezdődő eseménye a tudományos konferencia, melyet idén harmincadik alkalommal rendeznek meg Kőrösi Csoma Sándor – A magyar lét rejtelmei címmel. A csomakőrösi Debreczi Panzióban csütörtök reggel 9 órától szombat délig zajló konferencián a Csoma-kutatás, keletkutatás, magyarságtörténet, néprajz és nyelvészet témaköreiben hallgathatók hazai és magyarországi kutatók előadásai. Délután 6 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban nyílik meg az Idő… kapu a múltba, kapu a jövőbe képzőművészeti tárlat, melynek során átadják a Szentimrei Judit- és a Kőrösi Csoma Sándor-díjat az arra érdemesült képzőművészeknek. Ugyanitt kerül bemutatásra a 2022-es konferencia kötete, a Kőrösi Csoma Sándor – Tények és érvek a magyarságkutatásban címmel. A 2023-as Csoma Napok fáklyás megnyitó ünnepségére este 7 órától kerül sor Kovászna központi parkjában a Csoma-szobornál. A megnyitó ünnepség díszvendége Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere.

Pénteken délben 12 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Líceum udvarán emlékünnepségre kerül sor, este 7 órától a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai előadásában Kell lennie egy őshazának címmel gálaműsorra hívják a nagyérdeműt a Városi Művelődési Központba.

Szombaton a Csomalőrösön zajló zárónapon részt vesz Ráduly István kormánymegbízott. A református templomban 12 órakor kezdődő megemlékező istentisztelet igehirdetője Ft. Dr. Kolumbán József Vilmos református püspök-helyettes. Az istentiszteletet követő koszorúzási emlékünnepség követi, ez után a Csoma-emlékérme átadására kerül sor a Csoma-emlékház udvarán. A 2023-as emlékérmét Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke kapja sokévtizedes közösségépítő és közéleti munkásságáért. Laudációt mond Nt. Balogh Zoltán református esperes.

The event is finished.

dátum

máj 04 - 06 2023
Expired!

időpont

9:00 am - 4:00 pm

helyszín

Párhuzamos helyszínek
kategória

Szervező

Kőrösi Csoma Sándor Egyesület

Társszervező

Kovászna Város Polgármesteri Hivatal
Kovászna Megye Tanácsa
Kovászna Megyei Művelődési Központ
Kovásznai Városi Művelődési Ház
Megszakítás