A hét művésze (1)

A hét művésze címmel új sorozatot indít a Kovásznai Városi Művelődési Ház. Ebben a sorozatban azokat a művészeket mutatjuk be, akik az évek során adományozott munkájukkal gyarapították a kovásznai Kádár László Képtár állandó gyűjteményét.

Ezúton is köszönjük az adományokat, köszönjük hogy a kovásznai művelődési élethez ilyenformán hozzájárultak, évekre, évtizedekre lekötelezve bennünket, irányt és példát mutattak nekünk és az elkövetkező alkotók generációinak.

A műalkotásokat Crețu Octav fényképezte.

A sorozatot a facebook-oldalainkon lehet nyomon követni (az első művészünk Baász Imre):

https://www.facebook.com/coccovasna.muvhaz/

https://www.facebook.com/CocCovasna

 

BAÁSZ IMRE

(Arad, 1941 február 22- Arad – 1991, július 11, Sepsiszentgyörgy)

képzőművész, grafikus, akcióművész

 

A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán végzett 1972-ben. Feszt László tanítványa volt, akinek technikai tudását nagyra becsülte. Diplomamunkája egy illusztrációsorozat volt a Kalevala finn eposzhoz, amely a Nagy Kálmán készítette s a Kriterion Könyviadónál megjelent új fordításában (1972) vált szélesebb körben ismertté. A munka sikerét jelzi, hogy még abban az évben elnyerte a bukaresti Országos Könyvszalon II. díját. Ezzel kezdetét vette könyvillusztrátori karrierje, hiszen a Kalevala illusztrálására később az Európa és a Helikon Kiadó is felkérte (1975). A Kalevala illusztrációinak sikere eljutott Helsinkibe is, de csak utólag, 1988-ban kapta meg a hatósági hozzájárulást, hogy alkotói ösztöndíjjal Finnországba utazhasson.

Baász Ars poetikáját 1985-ben Bogdán László író barátja El a faltól című írásában idézte: „Van Csontvári nagy képén a panaszfal előtt egy öregasszony kezében kulccsal. Mégis elfordul a faltól, Én ezt az elfordulást sajátosan értelmezem írja-, s végig gondolva azt mondom, amíg még kezünkben a kulcs, addig soha nem fordulhatunk a fal felé”.

 

1976-1982 között a sepsiszentgyörgyi képtárat vezeti, többek közt ő kezdeményezi a Zenélő Képek sorozatot, melynek keretében Erdély legnevesebb muzsikusai koncertezhettek a képtár termeiben, és Baász nem egyszer saját műveivel honorálta a muzsikusokat.

 

A 80-as évek diktatórikus éveiben egyetlen lehetőségnek az „önmagunk intézményei legyünk” jelszót tartotta. Művészetének fontos motívuma volt a romániai magyarság kisebbségi helyzete. Új alapokra helyezett művészetben gondolkodott. Az alkotói tevékenység mellett a művészeti élet egyik aktív egyénisége volt, ő szervezte a Medium 1. (1981) és a Medium 2. (1991) országos ifjúsági avantgárd kiállításokat, valamint a Szent Anna-tó parti AnnART akcióművészeti fesztivált.

Új alapokra helyezett művészetben gondolkodott.

1991-ben elhunyt képzőművész emléktáblájának avatására a sepsiszentgyörgyi 105-ös műteremháznál 2010-ben emléktáblát avattak.

 

Forrás:

http://ezer100.ro/arckepcsarnok/

https://multikult.transindex.ro/?cikk=14810

Újvárossy László: Baász Imre születésének 75. évfordulója, In: Várad-15. évf.7. sz (2016.július)

 

A kovásznai Kádár László Képtár tulajdonát 1 Baász Imrealkotás képezi:

Bizonytalanság, készítési év: 1973, méret: 44×60 cm, technika: vegyes

 

The event is finished.

dátum

febr 01 - 05 2021
Expired!

időpont

9:00 am - 4:00 pm

helyszín

Kádár László képtár
Kovászna, Iskola u. 33-as sz.
kategória

Szervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház