A hét művésze (4)

A hét művésze sorozat folytatódik. Ebben a sorozatban azokat a művészeket mutatjuk be, akik az évek során adományozott munkájukkal gyarapították a kovásznai Kádár László Képtár állandó gyűjteményét.

Ezúton is köszönjük az adományokat, köszönjük hogy a kovásznai művelődési élethez ilyenformán hozzájárultak, évekre, évtizedekre lekötelezve bennünket, irányt és példát mutattak nekünk és az elkövetkező alkotók generációinak.

A műalkotásokat Crețu Octav fényképezte.

A sorozatot a facebook-oldalainkon lehet nyomon követni (a negyedik művészünk Jakobovits Miklós):

https://www.facebook.com/coccovasna.muvhaz/

https://www.facebook.com/CocCovasna

 

JAKOBOVITS MIKLÓS

(Kolozsvár, 1936. augusztus 9.Nagyvárad, 2012. december 16)

 

Idén lenne 85 éves a kortárs erdélyi művészet egyik legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb alkotója, a Munkácsy- és Arshile Gorky díjas festőművész, muzeológus, restaurátor, művészeti író.

 

Egyetemi tanulmányait szülővárosában, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végezte, ahol többek között Kádár Tibor és Miklóssy Gábor voltak a tanárai, utóbbi nagy hatással volt munkásságára, miként azok a művészek is, akiket az 1950-es években megismert Kolozsváron. Nagy Alberttel, Fülöp Antal Andorral és Mohi Sándorral kötött barátsága művészi látásmódját is befolyásolta, de keramikusművész feleségétől (leánykori nevén Sárközy Márta) is sokat tanult. A külföldi alkotók közül Henry Moore szobrász volt rá nagy hatással, az ő munkáival 1965-ben ismerkedett meg egy bukaresti tárlaton.

 

Alkotásaira jellemző a színek elsődlegessége, ezek egymásra gyakorolt hatásának vizsgálata. Kerámiáin, szobrain is felfedezhető a színekkel, anyagokkal, textúrákkal való kísérletezés. Munkáin nem személyek, tárgyak, városi csendéletek megfestésére, hanem helyzetek megjelenítésére törekedett, a látható mögötti tartalmak kifejezésére.

Jakobovits Miklós bár nyíltan sohasem szállt szembe a hatalommal, számos olyan képet festett és írást közölt, amely kényesnek számított a diktatúra körülményei között. Rendkívül bosszantotta minden homogenizáló és áltekintélyre építő hatalmi megnyilvánulás. Ezeknek ihletében rajzolta, festette azokat a rajzait, képeit, amelyekben a tekintélyelvű társadalom rongyrázó hatalmaskodásait önkényességét figurázta ki. Művészi identitását végül szakmai elmélyültségében vélte megtalálni és ezzel a következő nemzedék művészi hitvallásához közelített.

Törekvéseit így összegezte: „A képzőművészet formai jelei – a szín, a ritmus, a metafizikus időtlenség visszaadása – izgatnak leginkább, ezekkel próbálok átfogóbb, egyetemes hangulatot teremteni munkáimban. Másik nagy titkos vágyam hasonlatos ahhoz, amit Monet művelt az impresszionizmussal: hogyan tudnám a piktúrán keresztül az ősi, több mint kétezer éves időbeli lényegeket, díszleteket leszedni, és visszaadni egy régi kornak a történéseit. Olyan ez, mintha az idő lényegét próbálnám besűríteni.

1996-2012 között az 1989-ben újra alakult Barabás Miklós Céh elnöki tisztségét töltötte be.

2013-ban megalakult a Jakobovits Miklós-emléktársaság, melynek célja elhunyt neves képzőművész, Jakobovits Miklós művészetét tovább vinni, emlékét, jelentős hagyatékát megőrizni, terveit megvalósítani. Ugyanakkor létrehozták a Jakobovits Miklós-díjat, melyet minden esztendőben január 22-én a Magyar Kultúra Napján adnak át. Ez a díj olyan képzőművészekre irányítja a figyelmet, akik munkásságuk hiteles értékeivel Nagyváradon és határokon túl az egyetemes szellemi értékekhez járulnak hozzá, bekapcsolva az erdélyi művészetet a nagy európai vérkeringésbe.

Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete és a Jakobovits Miklós-emléktársaság által létrehozott Jakobovits Miklós-díjat 2019-ben Hegedűs Ferenc mecénás, kézdivásárhelyi vállalkozó vehette át.

Jakobovits Miklós a 1998-ban a Csoma-napok alkalmával megrendezett “Ablakok” témájú kiállítás tiszteletbeli meghívottja volt. Életművéből 2016-ban rendeztek kiállítást a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban.

 

Forrás:

http://ezer100.ro/arckepcsarnok/

http://www.jakobovits-miklos.ro/

http://www.bmceh.ro/tag-Jakobovits-Mikl%C3%B3s–_23.html

 

A kovásznai Kádár László Képtár tulajdonában 6 Jakobovits Miklós alkotás van. 

Kompozíció – technika: 15×24, tempera

Csoport – méret: 15×22, technika: rézkarc

Akrobaták – méret: 20×15, technika: rézkarc

Formák – méret: 10,3×29,5, technika: tempera

Formák – méret: 29,5×20,5, technika:

Kompozíció – méret: 15×29, technika: rézkarc

The event is finished.

dátum

febr 22 - 26 2021
Expired!

időpont

9:00 am - 4:00 pm

helyszín

Kádár László képtár
Kovászna, Iskola u. 33-as sz.
kategória

Szervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház
Megszakítás