AndréVajna zenés-költészeti produkció

Hét állomásos erdélyi turnéra indul az AndréVajna zenés-költészeti produkció – Kovásznán március 8-án 18 órától a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében

 

Kovásznán folytatódik az AndréVajna produkció 7 állomásos erdélyi nagyturnéja.

 

Nagyszabású erdélyi körútra indul az AndréVajna produkció, amely két volt MasterCard Alkotótárs Ösztöndíjas költő, André Ferenc és Vajna Ádám költők zenés irodalmi & spoken word műsora. Március 5. és 14. között hét erdélyi városba látogatnak el: Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Csíkszeredába, Kovásznára, Székelyudvarhelyre, Kézdivásárhelyre és Sepsiszentgyörgyre.

 

A zenei produkciót minden állomáson rövid irodalmi beszélgetés előzi meg. Azt estek második felében aztán elindul a pszichedelikus gitár riffek és meditatív loopok sodrása. Popslágerek és versek, slam poetry és hip-hop ütemek ötvözetéből áll össze a koncert egy emlékezetes utazássá Erdélytől Új-Zélandig, ószövetségi motívumoktól a Mónika show-ig. A valóságunktól a valóságunkig.

 

“Egy posztrock-dal általában lassan bomlik ki, utazásra hív és érzelmi hullámvasútra ültet. Saját zenémben is hasonló hangulatokat próbálok meg reprodukálni, így nem meglepő, hogy ez a költészetemben is visszaköszön” – nyilatkozta André Ferenc egy interjúban.

 

A kovásznai rendezvény moderátora: Czilli Aranka

 

A belépés ingyenes, a koncert után pedig a költők szívesen dedikálnak.

 

A turné állomásai: Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kovászna, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy 

 

Az előadókról:

 

ANDRÉ FERENC

Költő, slammer, műfordító, a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztője. A BBTE doktorandusza. Az elmúlt tíz évben több mint 200 irodalmi és slam poetry rendezvényen lépett fel itthon és külföldön, ragos hazai és nemzetközi irodalmi fesztiválokon. Rendszeresen foglalkozik tehetséggondozással, irodalmi műhelyeket vezet magyar és román nyelven. A korábban Bretter György (jelenleg Bréda Ferenc) irodalmi kör elnöke 2014 és 2018 között. 2016 és 2019 között a Helikon folyóirat szerkesztője volt. A Hervay Könyvek és a hmm füzetek sorozatszerkesztője. 2014-ben megnyerte az első erdélyi slam poetry bajnokságot, azóta számos irodalmi díjjal tüntették ki: Kinde Annamária-díj, Communitas Alkotói Ösztöndíj, Visegrádi Irodalmi Alap rezidens ösztöndíja, Székely János Alkotói Ösztöndíj, stb. 2021-ben elnyerte a MasterCard Alkotótárs ösztöndíjat, valamint a Pestext fesztivál szakmai díját. Legutóbbi kötete tavaly jelent meg a Jelenkor kiadónál, kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról címmel.

 

VAJNA ÁDÁM

Költő, műfordító, a Hévíz folyóirat, az Észak és a Versumonline szerkesztője. Két verseskötete, két műfordításkötete jelent meg, de ír dalszöveget, és az ELTE doktoranduszaként disszertációt is a kortárs norvég és magyar politikai költészetről. Első verseskötetéért megkapta a legjobb debütnek járó Makói Medáliák-díjat, díjazták a Salvatore Quasimodo költőversenyen és Baumgarten-emlékjutalma is van. Verseit több európai nyelvre is fordították már, és Oslótól Prágáig számos városban megfordult ösztöndíjasként és fellépőként. Harmadik könyvét a Mastercard ösztöndíjasaként írja egy 19. századi új-zélandi ornitológusról és a saját életéről. Kötetei: Oda (2018), egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf (2022).

 

Hangfelvétel a koncertről a budapesti Margó Irodalmi Fesztiválon:

https://open.spotify.com/episode/1wqI8np2jGWRHSIrib0Ag6?si=f72d4b194a014965&nd=1&dlsi=27643d6fcf624c94

 

A turné megvalósulásában közreműködnek:

„Bod Péter” Megyei Könyvtár, Csíki Játékszín, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Hargita Megye Tanácsa, Kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ, Kovászna Városi Művelődési Ház, Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola, Látó Szépirodalmi Folyóirat, Petőfi Kulturális Ügynökség, Planetarium, Székelyudvarhelyi Művelődési Ház

 

Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1575611926592657

The event is finished.

dátum

márc 08 2024
Expired!

időpont

6:00 pm - 8:00 pm

helyszín

Ignácz Rózsa Terem
Kovászna, 1918. December 1. u. 1-es sz.
kategória

Szervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház

Társszervező

Kőrösi Csoma Sándor Egyesület
Megszakítás