KIÁLLÍTÁS — A MAROS-MEZŐSÉGI MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSA – MEGNYITÓ

A 2021. október 8-17 között zajló Székelyföld napok rendezvénysorozat  keretében 2021 október 8-án, pénteken 17 órakor a kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében kerül sor a MAROS-MEZŐSÉGI MŰVÉSZTELEP  kiállításának megnyitójára. A.tárlatot méltatja CZIRJÉK LAJOS festőművész, a művésztelep vezetője. 

A Maros-Mezőségi Művésztelep 2009-ben alakult a Mezőségen működő öt – a csittszentiváni, mezőbándi, mezőbergenyei, mezőmadarasi és mezőpaniti – alkotótábor összefogásával. 1999-ben Mezőpanitban szerveztek alkotótábort Molnár Dénes grafikus kezdeményezésére – a második tábort már nem élte meg, de örökségül hagyta, hogy folytatni kell –, majd 2002-ben Mezőmadarason és Csittszentivánon, 2003-ban pedig Mezőbergenyén nyíltak táborok. 2008-ban a környékbeli települések közül ötödikként Mezőbánd is csatlakozott az alkotótábornak otthont adó mezőségi falvakhoz. A szervezők rendelkezésére álló pénz függvényében mindenik táborba évente 15–25 hazai és külhoni képzőművészt hívnak meg, akiknek munkáit a táborok végén bemutatják a helyi, székelyföldi és erdélyi közönségnek.

A Mezőség három – Beszterce, Maros és Kolozs – megyéhez tartozik, Kolozsvár és Marosvásárhely között száz kilométeres körben fekszik, melyben egyetlen város sincs, csak a peremein. A Maros- vagy Székely-Mezőség az egyetlen többségi magyar vidék, amelyet a képzőművészet nyelvén is megpróbálnak népszerűsíteni.

The event is finished.

dátum

okt 08 2021
Expired!

időpont

5:00 pm - 6:00 pm

helyszín

Ignácz Rózsa Terem
Kovászna, 1918. December 1. u. 1-es sz.
kategória

Szervező

Kovászna Megye Tanácsa

Társszervező

Kovászna Megyei Művelődési Központ
Kovásznai Városi Művelődési Ház
Megszakítás