KIÁLLÍTÁS — “HÁROM SZÍNT ISMEREK A VILÁGON” (BEDE KINCSŐ)

BEDE KINCSŐ “HÁROM SZÍNT ISMEREK A VILÁGON” – KIÁLLÍTÁS

A kiállítás 2022. január 31-ig tekinthető meg az aktuális járványügyi szabályok tiszteletben tartásával.

Bede Kincső 1995-ben Romániában, Kovásznán született. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán végezte tanulmányait, korábban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tanult filmvágónak. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS). 2020-ban elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíját, ugyanebben az évben, a világ legrangosabb fotóművészeti vására, a Paris Photo által fiatal fotográfusok számára meghirdetett Carte Blanche pályázatán a négy nyertes alkotó egyike volt. A döntősök alkotásaiból nagyszabású kiállítást szerveztek a párizsi Gare du Nord állomáson. A transzgenerációs traumák feldolgozásával foglalkozó képanyagot a BredaPhoto kurátorai is beválasztották a 10 New Talent 2020 tehetségprogramjába, így a sorozat képei Hollandiában is kiállításra kerültek. A külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, továbbá képei szerepelnek a Blurring the Lines 2020-as kiadványában is.

“Bede Kincső munkájának kiindulópontja egyfelől a mindig aktuális, örök dilemma: hogyan tudnak a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együtt élni, együttműködni a családi, illetve a tágabb közösségekben. Másik témája a kelet-európai társadalmakat feszítő, ki nem beszélt történelmi múlt, a szocializmus örökségének feldolgozása a radikálisan megváltozott társadalmi-gazdasági és személyes viszonyok között. A mindannyiunkat mélyen érintő és érdeklő kérdésekre saját generációjának jellegzetes kifejezésmódjával, formanyelvével, ugyanakkor kultúrtörténeti toposzokat is megidézve, rendkívül hitelesen, egyéni mitológiát teremtve reflektál. Moholy-Nagy László szellemét idézi, amennyire bátran és lényegretörően nyúl választott témájához, és mutatja be a gyerekek generációjának ambivalens viszonyát a szülők traumáihoz, közben a régi és új problémák személyes metszetét is adva. Megnyugtató látni azt, hogyan porlanak semmivé és hogyan válnak banálissá az időben a legbrutálisabb jelenségek is, azt pedig némi szkepszissel nézhetjük, hogy a nemzedékek hiába nőnek ki egymásból, problémáikkal többnyire mégiscsak magukba záródnak.” a Jövő Fénye Díj szakmai zsűrijének méltatása
Az eseményen kötelező az aktuális járványügyi szabályok betartása.

A kiállítás a Communitas Alapítvány, a Balla Géza Pincészet, a DEPO (SC Compact SRL) és Kovászna Polgármesteri Hivatalának a támogatásával jött létre.

 • 00

  Nap

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

dátum

jan 26 2022

időpont

9:00 am - 4:00 pm

helyszín

Kádár László képtár
Kovászna, Iskola u. 33-as sz.
kategória

Szervező

TOBE Gallery

Társszervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház
Communitas Alapítvány
Balla Géza Pincészet
DEPO (Compact KFT)
Kovászna Város Polgármesteri Hivatal