KIÁLLÍTÁS — TEHETSÉGÜK AZ “ISTENI INGYEN KEGYELEM” AJÁNDÉKA. Bede Amál írónő és Berde Amál festőművész pályaképe – MEGNYITÓ

TEHETSÉGÜK AZ “ISTENI INGYEN KEGYELEM” AJÁNDÉKA. BERDE MÁRIA ÍRÓNŐ ÉS BERDE AMÁL FESTŐMŰVÉSZ PÁLYAKÉPE

2023. január 17-én, kedden 17 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban  kerül sor a Bede Amál írónő és Berde Amál festőművész pályaképe című kiállítás megnyitójára.

Megnyitó beszédet mond: Gazda József, irodalom és műkritikus

A kiállítás kurátora: Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője

Dóczyné Berde Amál (1886-1976) festőművész, művészeti és néprajzi író tanulmányait Nagyenyeden kezdte, a tanítóképzőt 1906-ban Kolozsvárt végezte. 1910-ben Dóczy Ferenc fizika tanárral lépett házasságra. Művészeti tanulmányokat folytatott Münchenben és nagybányai művésztelepen, ahol Thorma János és Réti István volt a mestere, majd Kolozsvárt (1913–18); közben rajztanár. Több nyugat-európai utazás után 1930-ban Kolozsvárt telepedett le.

A laborfalvi Berde család tagjai évszázadok során a haza, az egyház, a tudomány és a művészetek terén alkottak maradandót. Nem véletlen hogy a kálvini tanok közül a legfontosabb a Berde lányok gondolatvilágában az, hogy a hithű, elvhű élet a kiválasztottság jele. Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka, amelynek gyümölcsöztetése kötelesség, nem egyéni érdem.

A tárlat Gergely Erzsébet a Házsongárd Alapítvány igazgatója kitartó gondoskodása nyomán született meg. A kiállítás támogatói: Erdélyi Református Egyházkerület, Erdélyi Református Gyűjtőlevéltár, Sapientia EMT Filmművészeti Szak, Székely Nemzeti Múzeum, nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, illetve a Tőkés és Berde család.

A kiállítás grafikai szerkesztője Szebeni-Szabó Róbert fotográfus.

Szeretettel várjuk rendezvényünkre!

The event is finished.

dátum

jan 17 2023
Expired!

időpont

5:00 pm - 6:00 pm

helyszín

Kádár László képtár
Kovászna, Iskola u. 33-as sz.
kategória

Szervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház
Megszakítás