SZÍNHÁZ — “Mi lennék nélküled?” (A Gyulai Várszínház előadása)

Egy erdélyi színésznő vallomásai, Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával
Írta, rendezte és előadja: Szilágyi Enikő
Dramaturg: Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója

Helyszín: KOVÁSZNAI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
Időpont: 2022. április 25. hétfő 19.00 óra
Helyfoglalás, jegyek elővételben április 19-el kezdődően a Városi Művelődési Házban vagy a 0744-364250  telefonszámon, hétköznapokon 8-16 óra között, pénteken 8-13 óra között.

JEGYÁR: 25 RON, nyugdíjas- és diákkedvezménnyel 20 RON – Az előadásra érvényesek a színházbérletek.

Az előadás egy Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikői mai reflexióiból készült darabot visz színre. Az erdélyi származású színművésznő Románia és Magyarország színházai után játékával és énekével a legrangosabb nyugat-európai színpadokat is meghódította. 2017-ben a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma „Művészet és Irodalom Lovagrend” kitüntetésben részesítette. 2020-ban a Gyulai Várszínházban mutatta be a Trianonra emlékező előadói estjét, de láthattuk a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című darabjában is, jelenleg a budapesti Operettszínház Nine című előadásában látható.
A Jászai Mari emlékét és egyúttal Petőfi Sándor emlékét is megidéző előadással a művésznő tükröt kíván tartani a jelen kulturális életnek, a nemzetét és nemzete érdekeit megtagadóknak, illetve az azt féltve óvóknak. A 2022-23-as Petőfi-emlékévben különös aktualitással bíró előadás bemutatja hogyan látta száz évvel ezelőtt, és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait, a művészi minőség igenléséért folytatott nemes harcot, a protekcionizmus elleni kétségbeesett küzdelmet, amelyeket a szakmai elismertség és siker sem feledtethet? Hogyan lehet, ha lehet megmaradni nemzeti értékőrzőnek a globalizáció mindent elsodró viharában? – efféle és még sok más izgalmas kérdéssel szembesíti nézőit a Gyulai Várszínház produkciója.

Az előadásban a következő versek, szövegek hangzanak el:
Babits Mihály: Jászai Mari halálára
Petőfi Sándor: Világosságot (részlet)
Színészdal
Az ítélet
Vörösmarty Mihály: Szózat
Szőcs Géza: Hitvallás

További részletek: https://www.facebook.com/events/514232636750371

The event is finished.

dátum

ápr 25 2022
Expired!

időpont

7:00 pm - 9:00 pm

helyszín

Kovásznai Művelődési Központ
Kovászna, Dózsa György út 3. szám
kategória

Szervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház
Megszakítás