TÁNC — Világhírű Redever – A Háromszék Táncegyüttes táncjátéka

Szeretettel várunk minden kis és nagy érdeklődőt november 16-án, csütörtökön 10 és 12 órától a Kovásznai Művelődési Központba, a Háromszék Táncegyüttes gyerekeknek készült táncjátékára.

A jegyek ára 15 lej.

A szervezők az előadást a legkisebb óvodás korosztálytól ötödik osztályos korig ajánlják minden gyermeknek, de ígérjük, a felnőttek sem fognak unatkozni!

Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/696331172416694

Szervezett csoportok jelentkezését várjuk a 076-267-45165-os telefonszámon!

 

Világhírű Redever
Táncjáték gyerekeknek

Eltörött a hegedű és ezzel együtt felborult a világ rendje. Talán a labda miatt történhetett. Mindenesetre Gyuri király úgy dönt, hogy férjhez adja gyönyörű lányait, méghozzá egyszerre, mert a sok lakodalom sok kiadással jár. Hogy kiválassza a legmegfelelőbb társakat, lovagi tornát szervez a jelöltek között és a fele királyságát is felajánlja a nyerteseknek. Hogy hány fele királysága is van egy királynak? Több is lehet, mert nagy a birodalom és sok az eladó leány. Az első próbatétel a labdarúgás. Azt gondolhatnánk, hogy Redever, városkánk világhírű focicsillaga pályázhat a legnagyobb eséllyel, de hát a torna meglepetéseket is tartogat. Lágyi mesternek köszönhetően azonban, végül helyre áll a rend. És hogy ki is ez a Lágyi mester? Csak annyit árulhatunk el, hogy valamikor nagy varázsló volt.

 

László Csaba gondolatai az előadásról:

Ijesztő számomra a világnak ez a gyors változása. Állandó megfelelési kényszerünkben egyre csak hajszoljuk magunkat, illetve gyerekeinket újabb és újabb kihívásokba, miközben semmivel sem leszünk jobb emberek. Ijesztő a deviancia és az a felfogás, hogy a világon mindent, de mindent „szabad”, miközben lelkünk mélyén, minden szabadságunk ellenére azt érezzük, hogy irányítanak, befolyásolnak minket. Tulajdonképpen nincs is más választásunk, minthogy képernyőről kövessük a modellként felmutatott idolokat, hogy ugyanúgy tegyünk, mint ők, ugyanúgy viselkedjünk, öltözzünk, szórakozzunk, szeressünk, énekeljünk, vagy éppen zenéljünk. Megtanuljuk mi a trendi, a menő.
A néphagyomány ebben a nagy szabadságban pedig, akarva-akaratlanul felszívódik, egyszerűen csak elpusztul, mert a megváltozott értékrendünk útjában áll. Ez a felszívódás, megszűnés is reklám nélkül és észrevétlenül történik. Régen egy-egy közösség többnyire saját maga hozta létre életterét és szórakozását, folyamatosan aktív résztvevője volt ezeknek, a gyerek számára pedig a követendő példa is ebből a közösségből került elő. Az a kultúra, amit ma néphagyománynak nevezünk pontosan ezekben az elszigetelt közösségekben csiszolódott és kristályosodott ki, hosszú évszázadokon keresztül.
Átmenthető-e ez az érték és életszemlélet a mába? Lehet-e ezt a továbbiakban is modellként használni? Ez számomra a mindenkori kihívás! René Girard, francia irodalmár, történész, antropológus és filozófus azt mondta: „Az egyetlen kultúra, ami igazából a miénk, nem az, amibe születtünk, hanem az a kultúra, aminek a modelljeit abban a korban tesszük magunkévá, amikor az utánzási vágyunk a legerősebb.”

Szereplők:
Gyuri király – Bajna György
Királylányok: Rózsa – Ádám Júlia
Gabici – Gere Gabriella/ Podholiczky Rebeka-Ráhel
Rebici– Podholiczky Rebeka-Ráhel/ Both Eszter
Edina – Márton Edina- Emőke

Lágyi, a varázsló – Szilágyi László
Levi – Fazakas Levente
Albi – Fazakas Albert
Redever – Fülöp Zoltán-József

Mesemesterek: Molnár Szabolcs, Fazakas Misi, László Csaba
Varázslat: József Balázs (Gozefini)
Jelmez, díszlet, kellék: Breteanu Cristina
Szöveg: Dósa Zoltán

Köszönet Barto Évának a díszlet kivitelezésében nyújtott közreműködéséért!

Az előadás előzetese:
https://www.youtube.com/watch?v=K65gwqbl9ko

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

The event is finished.

dátum

nov 16 2023
Expired!

időpont

10:00 am - 2:00 pm

helyszín

Kovásznai Művelődési Központ
Kovászna, Dózsa György út 3. szám
kategória

Szervező

Kovászna Megye Tanácsa

Társszervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház
Megszakítás