VETÍTÉS — Semmelweis — Audio: HU, Sub: RO

Koltai Lajos: Semmelweis-
magyar életrajzi dráma, 127 perc, 2023 (sub.RO)
2024. február 29., 19.00
Kovászna Városi Művelődési Központ
Jegyár: 25 lej

Jegyek elővételben a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztárában
(hétfő-csütörtök 8-15 óra között, péntek 8-13 óra között).
További információ a 076-267-4516-os telefonszámon.

– – –
Háromszékre is eljut a Vándormozi, ezúttal Kovásznán kerül sor a Semmelweis vetítésére.
Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Koltai Lajos (a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas) rendezte Semmelweis című film, 2023 és az elmúlt 5 év legnézettebb magyar filmjének bemutatójára.

A FILMRŐL
Az anyák megmentőjéről készült film Semmelweis életének azon időszakát mutatja be, melyben 28 évesen, fiatal magyar orvosként egy bécsi kórházban rájön, hogy mi okozza a halálos gyermekágyi lázat és az hogyan előzhető meg.
Koltai Lajos egy látványos és fordulatos filmben állít emléket az orvostörténelem kiválóságának, aki majd fél évszázaddal a kórokozók felfedezése előtt felismerésével és cselekedetével az anyák megmentője lett…
Meglátta a láthatatlant.
Véghezvitte a lehetetlent.
Semmelweis (Vecsei H. Miklós).
Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.
A saját korában viszont egészen másképp látták.
A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt.
Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt.
Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…
És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.
Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját. (Nemzeti Filmintézet)

Főszereplők: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica, Gálffi László, Kovács Tamás, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Znamenák István, Hajduk Károly, Szűcs Nelli, Simon Kornél, Mészáros Blanka, Kizlinger Lilla

Alkotók:
Rendező: Koltai Lajos
Forgatókönyv: Maruszki Balázs
Operatőr: Nagy András
Vágó: Kovács Zoltán
Zene: Pacsay Attila
Látványtervező: Pater Sparrow
Jelmez: Szakács Györgyi
Producer: Dr. Lajos Tamás, Joe Vida
Stúdió: Szupermodern Filmstúdió
A film román felirattal kerül levetítésre!

Társszervezők, partnerek:
A Vándormozi
A Vándormozi Partium
Corso Egyesület
Taylor Projects
Kovászna Városi Művelődési Ház

 

További részletek: https://www.facebook.com/events/1436863243604246

The event is finished.

dátum

febr 29 2024
Expired!

időpont

7:00 pm - 9:15 pm

helyszín

Kovásznai Művelődési Központ
Kovászna, Dózsa György út 3. szám
kategória

Szervező

Kovásznai Városi Művelődési Ház
Megszakítás