Artistul săptămânii (1)

BAÁSZ IMRE

(22 febr. 1941, Arad -16. iul. 1991, Sfântu Gheorghe)

 

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la nașterea și 30 de ani de la moartea artistului plastic, graficianului, artistului actionist Baász Imre, care a fost unul dintre artiștii maghiari de seamă a postavantgardei transilvănene din secolul XX.

 

A frecventat Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj între anii 1965-1972, fiind elev a renumitului grafician Feszt László. Începând din anul 1970 a participat la diferite expoziții de marcă cu lucrările sale de manieră expresiv-conceptuală cu caracter abstractizant. Colegii de breslă mai în vârstă l-au apreciat pentru arta sa, talentul pentru desen și compozițiile sale îndrăznețe.

În anii ’70 artistul demarează un proiect de anvergură al său: ciclul ilustraţiilor la epopeea finlandeză Kalevala, pentru care a pregătit 16 ilustraţii, plus coperta. Datorită lucrărilor primeşte în 1972 premiul Salonului Naţional al Cărţii, expoziţie organizată la Bucureşti.în anul 1972 la editura Kriterion au apărut ilustrațiile lui legate de opera Kalevela.

Până în anul 1976 a trăit la Cluj, când s-a mutat la Sfântu Gheorghe, și aici a devenit un personaj emblematic al artei plastice locale. Baász Imre a elaborat noi moduri de exprimare artistică în anii ’80, a executat primele lui instalații, a experimentat acțiuni artistice (de ex. A mítosz születése [Nașterea mitului], 1981; A bőrönd elföldelése [Îngroparea cufărului], 1981; A helyszín [Locația], 1983; Egy képzelt repülés veszélyei [Primejdiile unui zbor imaginar], 1986). În 1983 a realizat seria grafică A Föld sebei  [Rănile Pământului]. Pe lîngă activitatea sa artistică Baász a fost și un promotor de evenimente, a organizat expozițiile naționale de artă avantgardă pentru artiștii tineri Medium 1. și Medium 2. (1981, 1991), eveniment cultural cu un spirit mai liberal care a stârnit reacția negativă a autorităților de atunci, respectiv festivalul de artă acționistă AnnART, care se desfășura pe malul lacului Sfânta Ana din județul Harghita.

 

Pentru artist expoziția MEDIUM din 1981 a însemnat un moment de „mare învățătură”, când a „simțit că se deschid mult mai multe posibilități pentru arta și artistul contemporan dacă iese din cadrul tabloului său înrămat și cauza (sic!) mai degrabă a exprimării sale interdisciplinare”. Cu acest prilej, artistul pomenește apariția unor lucrări precum: „Nașterea unei idei”, „Mitologia jertfei”, „Șansa persistenței”, „Un mod al delăsării orașului”, „Rănile pământului”. Apoi, expune detaliat din ideile sale legate de „Mail Art”, confecționând el însuși ilustrate, pe care le-a trimis, ulterior, la o expoziție la Budapesta.

 

El a înfiinţat fundaţia „Artemis”, ce îşi propune crearea unui Centru Internaţional de Arte Plastice în Sfântu-Gheorghe.

 

Surse:

http://omie100.ro/portrete/

 

În inventarul Galeriei de artă  Kádár László se află o lucrare Baász Imre:

Incertitudine, anul execuției: 1973, dimensiune: 67×47 cm, tehnică: mixtă

 

The event is finished.

Data

feb. 01 - 05 2021
Expired!

Timp

9:00 am - 4:00 pm

Locatie

Galeria de artă Kádár László
str. Școlii nr. 33, Covasna
Categorie

Organizator

Casa Orășenească de Cultură Covasna