Artistul săptămânii (2)

AUREL CIUPE

(16 mai 1900, Lugoj – 18 iulie 1988, Cluj)

 

Pictor și desenator, distins cu premiul Ion Andreescu conferit de Academia Română. Ca o recunoaștere a valorii creației sale a primit în anul 1957 titlul de maestru emerit al artei. În 1937 a obținut medalia de bronz la Expoziția Internațională de la Paris. A mai fost distins cu premiul Ministerului Artelor (1946), cu Premiul de stat (1964).

“Locul lui Aurel Ciupe se conturează între valorile de prim-plan al artei contemporane, alături de Corneliu Baba și Alexandru Ciucurencu, cu o notă de individualitate, contribuția cu care Transilvania întregește geografia creației spirituale românești.” (Viorica Herdean)

 

A urmat Liceul Coriolan Brediceanu și a fost ucenic al pictorului academic Virgil Simonescu.

În timpul primului război mondial a frecventat școala liberă de pictură de la Baia Mare. A urmat apoi cursurile Academiei de Arte din București și apoi îl găsim la Academia Julian din Paris, ca bursier. În perioada studiilor la Paris, Aurel Ciupe a fost impresionat de opera pictorilor Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne și Claude Monet. A mai studiat o vreme și în Italia.

Este autorul a numeroase portrete compoziționale, naturi moarte și peisaje.

 

Din anul 1925 fost profesor la Institutul de Arte Plastice din Cluj și În 1932, Aurel Ciupe a preluat postul de custode al pinacotecii din Târgu Mureș, cumulând și postul de profesor la Școala Orășenească Liberă de Pictură. În această funcție a achiziționat 120 de lucrări aparținând maeștrilor Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Aurel Ciupe, Ion Vlasiu și Octav Băncilă, care au stat ani de zile în depozitele instituției, fiind expuse doar sporadic, din lipsă de spațiu.

În 1940 s-a mutat la Timișoara și a devenit director al Muzeului Banatului .

 

Creația pictorului Aurel Ciupe se evidențiază prin remarcabile portrete, naturi statice și peisaje ce se constituie în sublime realizări picturale, structurate prin tușe vibrate și vibrante, îmbrăcate într-o cromatică solară ce amintește de creațiile impresioniștilor francezi.

Opera sa îl aşează nu numai în rândul marilor maeştri ai artei româneşti moderne, Aurel Ciupe fiind deopotrivă un artist reprezentativ pentru arta universală.

 

Sursă:

https://www.pressalert.ro/2016/04/timisoara-uitata-aurel-ciupe-lugoj-cluj/

http://www.cuvantul-liber.ro/news/103759/61/Pictori-emblematici-ai-Transilvaniei-Aurel-Ciupe-1900-1988

https://www.muzartbm.ro/aurel-ciupe-1900-1988-peisaj-baimarean-1977/

http://artindex.ro/2012/05/16/ciupe-aurel/

 

Galeria Casei de Cultură Covasna posedă 1 lucrare semnată de Aurel Ciupe:

Acoperișuri, anul execuției: 1972, dimensiune: 66×56 cm, tehnică: ulei, pânză

 

The event is finished.

Data

feb. 08 - 12 2021
Expired!

Timp

9:00 am - 4:00 pm

Locație

Galeria de artă Kádár László
str. Școlii nr. 33, Covasna
Categorie

Organizator

Casa Orășenească de Cultură Covasna
Sari la conținut