Artistul săptămânii (4)
JAKOBOVITS MIKLÓS
(1936, Cluj-Napoca – 2012, Oradea)
Anul acesta ar împlini 85 de ani pictorul, graficianul, ceramistul, designerul, eseistul şi restauratorul, considerat ca fiind unul din cei mai polivalenți și mai proeminenți creatori ai artei contemporane ardelene. Printre numeroasele sale premii, distincții și medalii este Premiul „Munkácsy Mihály” al Ministerului Culturii din Ungaria și Medalia „Arshile Gorky” conferită de Ministerul Diasporei al Republicii Armenia cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la proclamarea Independenţei.
A urmat cursurile superioare în orașul natal, ca student al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu, unde i-a avut ca profesori printre alții pe Kádár Tibor și Miklóssy Gábor; cel din urmă, precum și artiștii pe care i-a cunoscut în anii ’50 la Cluj, i-au influențat cariera. Prietenia cu pictorii Nagy Albert, Fülöp Antal Andor și Mohi Sándor a avut un aport considerabil în definirea viziunii sale artistice, dar a învățat mult și de la soția sa, artista în ceramică (Sárközy Márta). Dintre creatorii străini Henry Moore a avut cel mai mare impact asupra lui Jakobovits: a cunoscut lucrările renumitului sculptor la o expoziție bucureșteană din 1965.
Creațiile sale sunt caracterizate prin primatul cromaticii, studierera interacțiunii diferitelor culori. Experimentarea cu materiale, texturi și culori poate fi surprinsă și pe ceramicile și sculpturile sale. S-a străduit ca prin lucrările sale – în loc de persoane, obiecte, naturi moarte citadine – să prezinte situații, să exprime conținuturi aflate dincolo de vizibil. A fost o prezență regulată pe simezele județene și naționale, la expozițiile de grup din străinătate. În 1981 a avut o expoziție personală la Utrecht. Lucrările sale figurează în prestigioase colecţii muzeale de stat şi instituţii publice din ţară (Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; Muzeul Judeţean de Artă „Centrul artistic Baia Mare”, Baia Mare; Muzeul de Artă Cluj-Napoca; Muzeul Naţional Secuiesc, Sfântu Gheorghe etc.), precum şi în numeroase colecţii particulare din România, Ungaria, Franţa şi Germania.
„Când i-am văzut lucrările, acasă şi în atelierul său, când am văzut în faţa ochilor sute de lucrări create în mai bine de 50 de ani, impactul a fost covârşitor şi nu exagerez când afirm că Jakobovits Miklós este unul dintre cei mai mari artişti contemporani. (…) Adeptul unei simplităţi mereu încărcată de bogăţii cromatice ascunse, dezvăluite cu dragoste, Jakobovits a creat forme plastice care s-au impus în panorama artistică contemporană.”- mărturiseşte prof. univ. dr. Maria Zintz în cartea dedicată operiei şi vieţii pictorului, apărută în 2009.
Între 1996-2012 a îndeplinit funcția de președinte a Breslei Barabás Miklós, reorganizată după 1989. Scrierile sale de specialitate au apărut în paginile revistelor Fáklya, A Hét, Korunk și Utunk.
Despre opera şi personalitatea artistului orădean au fost realizate diverse filme şi producţii de televiziune, difuzate de redacţiile culturale din cadrul posturilor publice: TVR (România), Duna TV (Ungaria), Saarländischer Rundfunk (Germania). Prestigioase publicaţii naţionale şi internaţionale au cuprins în paginile lor, sub semnătura unor personalităţi de referinţă ale criticii de specialitate, articole şi comentarii referitoare la creaţia sa.
Jakobovits Miklós a fost invitatul de onoare a expoziției cu tema “Ferestre” organizată la Covasna cu ocazia zilelor Csoma. Din opera lui în anul 2016 a fost oragnizată o expoziție la Centrul de Cultură din Ardeal din Sf. Gheorghe.
Surse: http://www.jakobovits-miklos.ro/ https://www.macluj.ro/jakobovits-miklos.html
Galeria de artă „Kádár László” posedă 6 lucrări de artă semnate de Jakobovits Miklós. Compozitie, dimensiune:15×24, tehnică: tempera Grup – dimensiune: 15×22, tehnică: acvaforte Acrobați – dimensiune: 20×15, tehnică: aquaforte Forme – dimensiune: 10,3×29,5, tehnică: temperă Forme – dimensiune: 29,5×20,5, tehnică: temperă Compoziție – dimensiune: 15×24, tehnică: aquaforte
|